Leuke feitjes om te gebruiken voor vragen in je eigen Pubquiz

Inlezen in een pubquiz
Of je nu een fanatieke pubquizzer bent of gewoon geïnteresseerd bent in feitjes, hier zijn enkele interessante en opmerkelijke feiten die je zou kunnen gebruiken in je eigen pubquiz. Een pubquiz maken wordt zo wel erg makkelijk!
 1. Het oudste bekende bordspel ter wereld is het Senet-spel, dat dateert uit 3100 voor Christus en oorspronkelijk werd gespeeld in het oude Egypte.
 2. De eerste geboorte die op film werd vastgelegd, was die van de zoon van Thomas Edison in 1898.
 3. De naam “Volkswagen” betekent letterlijk “auto van het volk” in het Duits en werd bedacht door Adolf Hitler als onderdeel van zijn plan om een goedkope auto te produceren voor de Duitse bevolking.
 4. In 1977 werd de Voyager 1-ruimtesonde gelanceerd en het is nog steeds de verste door mensen gemaakte object in de ruimte. Het is momenteel meer dan 22 miljard kilometer van de aarde verwijderd.
 5. De hoogste berg ter wereld, Mount Everest, is niet het verste punt van de aarde vanaf het centrum van de aarde. De Chimborazo-vulkaan in Ecuador is dat, vanwege de positie van de evenaar en de vorm van de aarde.
 6. Het eerste sms-bericht werd in 1992 verzonden door een softwareontwikkelaar genaamd Neil Papworth. Het bericht luidde: “Merry Christmas”.
 7. De kleinste staat ter wereld is Vaticaanstad, met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer. Het is ook de enige staat ter wereld die volledig wordt omringd door een andere staat (Italië).
 8. De snelste vogel ter wereld is de slechtvalk, die in duikvlucht snelheden kan bereiken van meer dan 300 kilometer per uur.
 9. De grootste dinosaurus die ooit is ontdekt, was de Argentinosaurus, die ongeveer 30 meter lang was en meer dan 70 ton woog.
 10. Het bekendste werk van de Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh, “Sterrennacht”, is niet echt een nachtscène. Het werd geschilderd op basis van zijn herinneringen aan het uitzicht vanuit zijn raam tijdens de dag.
 11. Het grootste organisme ter wereld is niet een walvis of een olifant, maar een schimmel. De “honingzwam” in de Amerikaanse staat Oregon beslaat een oppervlakte van meer dan 900 hectare en is meer dan 2.400 jaar oud.
 12. Het dodelijkste dier ter wereld is niet de haai, de krokodil of de leeuw, maar de mug. Muggen zijn verantwoordelijk voor meer menselijke sterfgevallen dan welk ander dier dan ook, vanwege de ziekten die ze overbrengen, zoals malaria en dengue.
 13. De eerste persoon die een parachute gebruikte om uit een vliegtuig te springen, was een Franse uitvinder genaamd André-Jacques Garnerin in 1797.
 14. De grootste koffie-exporteur ter wereld is Brazilië, gevolgd door Vietnam en Colombia.
 15. Het langste woord in de Engelse taal heeft 189.819 letters en beschrijft een eiwit, Titin genaamd.
 16. De eerste pizza die ooit werd gemaakt, werd in de 18e eeuw in Napels, Italië gebakken. De pizza was bedekt met tomatensaus, kaas en basilicum – de kleuren van de Italiaanse vlag.
 17. De snelste trein ter wereld is de Shanghai Maglev-trein in China, die snelheden tot 431 kilometer per uur kan bereiken.
 18. Het eerste geanimeerde speelfilm ooit gemaakt was “Snow White and the Seven Dwarfs” van Disney, uitgebracht in 1937.
 19. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,7 graden Celsius in Furnace Creek Ranch, Death Valley, Californië in 1913.
 20. De grootste oceaan ter wereld, de Stille Oceaan, beslaat ongeveer 63,8 miljoen vierkante mijl en bevat meer dan de helft van al het oceaanwater op aarde.
 21. Het grootste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, dat 828 meter hoog is.
 22. Het Guinness World Record voor de langste tong ter wereld is in handen van een man genaamd Nick Stoeberl uit Californië, wiens tong 10,1 centimeter lang is.
 23. De eerste elektrische auto werd gebouwd in 1837, meer dan 100 jaar voordat Tesla werd opgericht.
 24. De grootste zeezoogdier op aarde is de blauwe vinvis, die wel 30 meter lang kan worden en tot 200 ton kan wegen.
 25. Het eerste internetbericht ooit verzonden was in 1969 en luidde: “lo”.
 26. Het grootste schilderij ter wereld is de “Great Wall of Los Angeles” in Californië, Verenigde Staten, dat meer dan 4.800 vierkante meter beslaat.
 27. De hoogste waterval ter wereld is de Angel Falls in Venezuela, met een hoogte van 979 meter.
 28. De grootste diamant ter wereld is de Cullinan, ontdekt in 1905 in Zuid-Afrika. Het woog meer dan 3.000 karaat voordat het werd gesneden en gepolijst, en leverde uiteindelijk negen afzonderlijke diamanten op.
 29. Het Guinness World Record voor de meest tatoeages op het lichaam van één persoon is in handen van een man genaamd Gregory Paul McLaren uit Australië, die meer dan 6.000 tatoeages heeft.
 30. De grootste dierentuin ter wereld is de San Diego Zoo in Californië, Verenigde Staten, die meer dan 3.700 dieren van 650 verschillende soorten herbergt.
Toch geen zin om zelf een quiz in elkaar te zetten? Neem dan een kijkje tussen onze quizzen.
Winkelwagen